VEC gaat voor goedkope en groene energie van en voor Vlaardingers

Waarom is het handig zonnepanelen aan te schaffen via het VEC?

Het VEC heeft offertes aangevraagd bij een groot aantal leveranciers van zonnepanelen met als doel te kijken wie de kwalitatief beste pakketten voor de laagste prijs aanbiedt. De voordelen zijn:

  • het VEC is onafhankelijk, voor en door Vlaardingers;
  • u hoeft zelf niet te zoeken in een woud van aanbieders wie het beste is: het VEC heeft dat voor u gedaan;
  • de prijs is lager omdat de leverancier kan verwachten dat er een flink aantal mensen via deze actie panelen aanschaft;
  • de uitgangspunten van een scherpe prijs en een goede kwaliteit gelden voor de panelen, de omvormer, de installateur en de garantieregeling;
  • de Woonwijzerwinkel die meewerkt met het VEC en die gefinancierd is door de gemeente om onafhankelijk energieadvies te geven, staat u met raad en daad ter zijde.
Welke alternatieven zijn er en waar moet u op letten bij uw keuze?

Uiteindelijk is uit de zoektocht die hiervoor beschreven is, een aanbieding met twee alternatieven overgebleven van een Vlaardingse zonnepanelen ondernemer en een goedkoop alternatief van een andere ondernemer.

Paneel B: Lange zekerheid

Het eerste alternatief (paneel B) gaat voor lange zekerheid, heeft een lange productgarantie van 30 jaar op het zonnepaneel en verzekert u van een hoog rendement van 295Wp over de gegarandeerde levensduur. Deze Duitse kwaliteitspanelen van het type glas/glas worden aangeboden en geïnstalleerd door een gecertificeerde Vlaardingse installateur met onder ieder paneel een micro-omvormer van een gevestigd USA merk. Deze zorgt voor stabiliteit, hoge opbrengst en veiligheid. De terugverdientijd is 8-9 jaar. Deze combinatie biedt over de lange levensduur de hoogste opbrengst, zowel in energie als financieel.

 


 

Paneel C: Hoog rendement

Het tweede alternatief (paneel C) gaat voor hoog rendement met een paneel van een Koreaanse fabrikant met een iets kortere productgarantie van 25 jaar, een rendement van 325Wp en wordt eveneens gemonteerd door de gecertificeerde Vlaardingse installateur. Hiermee bent u verzekerd van een zeer korte terugverdientijd van 6-7 jaar! De combinatie van een glas-folie paneel en dezelfde micro-omvormer biedt u zonnepanelen met een hoge opbrengst tegen een aantrekkelijk prijs.

 


 

Paneel A: Snel terugverdiend

Een laatste alternatief (paneel A) gaat voor snel terugverdiend in 6 jaar. Dit is een goedkoper paneel van een andere installateur. Het geeft minder garantie van 10 jaar en ook een iets minder rendement van 275Wp.

Bij een keuze tussen de alternatieven lange zekerheid, hoog rendement en snel terugverdiend spelen een aantal factoren waarop u moet letten een rol:
  • de prijs: de eerste twee alternatieven paneel B en C zijn even duur, maar bij kiezen voor hoog rendement zal je iets eerder aan vervanging toe zijn en door de glas/folie techniek meer kans hebben op storing dan bij alternatief lange zekerheid. Het laatste alternatief paneel A, is ook een glas/folie paneel voor de kleine portemonnee wat je wel snel terugverdient, maar zal eerder aan vervanging toe zijn en je moet dus rekening houden met meer kosten voor eerder weghalen en vervanging op de langere termijn.
  • de garantie: zekerheid (B) geeft de hoogste productgarantie van 30 jaar, rendement (C) geeft 20 jaar en snel terugverdiend (A) 10 jaar.
  • wel verwacht kan worden dat de panelen gemiddeld langer mee gaan dan de garantietijd
  • de onzekerheden b.v. over energieprijzen, energiebelasting, het blijven bestaan van fabrikanten en leveranciers etc. nemen toe naarmate de tijd vordert, maar het VEC houdt u van alle ontwikkelingen op de hoogte

De prijzen van de panelen zijn respectievelijk voor paneel A, B en C €300, €400 en €400. Zie hier de folder van de WoonWijzerWinkel met wat meer informatie (In de gedrukte folder staat een fout bij de prijs van paneel C, €500. Dat moet €400 zijn). Bij de prijs komt nog €100 bij voor een micro omvormer per paneel.  In de folder staan meer combinatie mogelijkheden met een centrale omvormer met optimizers, of met een centrale omvormer zonder optimizers.

Omvormer 3: Mirco-omvormers

Het voordeel van de micro-omvormer is veiligheid, er komt op het dak geen hoogspanning voor. Het voordeel van micro-omvormers is ook dat de panelen per stuk geoptimaliseerd worden voor de opbrengst bij bepaalde schaduw of zonnestand.

 


 

Omvormer 2:  met omvormers

Dit voordeel geld ook voor de optimizer, maar de optimizer geeft wel weer een hoog voltage in de kabels op het dak, wel tot 400V gelijkspanning.

 


 

Omvormer 1:  stringomvormers

Het goedkoopst is om alle panelen in een string achterelkaar te schakelen en vervolgens de opgetelde spanning van 400-500V aan te bieden aan een centrale omvormer.

Dit voordeel geld ook voor de optimizer, maar de optimizer geeft wel weer een hoog voltage in de kabels op het dak, wel tot 400V gelijkspanning.

Het goedkoopst is om alle panelen in een string achterelkaar te schakelen en vervolgens de opgetelde spanning van 400-500V aan te bieden aan een centrale omvormer. Het nadeel naast de hoogspanning op het dak, is dat je dan geen optimalisatie van de opbrengst per paneel kan krijgen zoals met optimizers of micro-omvormers. Als er schaduw of vogelpoep op een van de panelen valt, zal de hele string slecht presteren. Deze optie is dus niet aan te raden.

De genoemde prijzen zijn vanaf-prijzen en kunnen nog variëren als er sprake is van bijvoorbeeld de noodzaak van een lift of steigers, of als de panelen niet aaneengesloten kunnen liggen, als de bekabeling naar de meterkast extra werk vraagt, of een extra grote groep nodig is etc. En ook omdat de inschatting van het belang van genoemde factoren niet door iedereen op dezelfde manier zal worden ingevuld, is het niet goed mogelijk om een algemeen geldend advies voor een keuze van één van de drie alternatieven te geven. Een gesprek met de woonijzerwinkel of de installateur levert een advies op maat op voor de eigen situatie.

Wat leveren zonnepanelen op uw eigen dak op?

Bij zonnepanelen op uw eigen dak bestaat de opbrengst uit de energie die wordt opgewekt (en die u anders bij een energiebedrijf zou moeten inkopen) en de vrijgestelde energie-belasting.
De energiemaatschappij zorgt ervoor dat de u de energiebelasting die u normaal betaald zou hebben over van hen afgenomen energie als u niet zelf energie zou opwekken, niet hoeft te betalen. Dit geldt overigens maximaal voor uw eigen gebruik aan energie (dus als u b.v. 2500 kWh per jaar gebruikt, maar u zou 3500 kWh met uw panelen opwekken, dan krijgt u voor 2500 kWh energiebelasting vergoed en niet voor 3500 kWh; dit wordt “salderen” genoemd). Deze regeling geldt in ieder geval tot 2020. In de politiek wordt op dit moment ontzetten veel gepraat over duurzaamheid en de klimaatdoelstellingen van ‘Parijs’. De toekomst van de ‘salderingsregeling’ is nog niet zeker, maar het lijkt er op dat deze vervangen gaat worden door een ‘terugleversubsidie’ die volgens Minister Wiebes er ook voor moet zorgen dat je in 7 jaar de investeringskosten moet kunnen terugverdienen.
Bij eigen panelen moet u uiteraard wel rekening houden met (beperkte) onderhoudskosten.


Deel deze pagina: