Hoe de overheid ons groen maakt.

Hoe de overheid ons groen maakt.

Toen ik onlangs mijn energierekening kreeg, kon ik mijn ogen niet geloven. Ik krijg een kapitaal bedrag terug en mijn maandbedrag voor het komend jaar gaat 40% omlaag. Nu had ik ook wel wat gedaan om mijn huis duurzamer te maken. Vooral de aanschaf van een nieuwe cv ketel en een hybride warmtepomp zou wat op moeten leveren, dacht ik. En ook de thermostaat wat lager afgesteld. Een paar jaar terug had ik al mijn dak vol gelegd met zonnepanelen.

Enthousiast begon ik aan de energierekening te snuffelen. Mijn gasverbruik flink omlaag en de stroom die bijna 0 was de afgelopen jaren, nu weer aanzienlijk. Ook verschillende tarieven waren fors verlaagd. Het kabinet had natuurlijk al gezegd dat ze de energierekening omlaag zouden brengen. Dat riep de vraag op of daarmee ook de regeling voor zonnepanelen anders zou uitpakken. Zou het nog wel aantrekkelijk zijn om bijvoorbeeld mee te doen met een collectief zonnedak zoals het VEC gaat aanleggen op de Koningin?

Nu ik toch thuis zit leek het me een aardig klusje die energierekening eens goed te bekijken en te zien of ik er wijs uit kon worden. Dat is gelukt. Een aanzienlijk bedrag gaat naar de netbeheerkosten voor stroom en gas. Die zijn niet erg spannend. Het bedrag wordt aan Stedin betaald en is onafhankelijk van het energiegebruik. Ongeveer €400.

De leveringskosten van stroom en gas bestaan voor mijn contract uit de componenten vast en variabel. Het vaste bedrag is onafhankelijk van het gebruik en het tarief is hetzelfde voor stroom en gas. Het is omhoog gegaan van €4 naar €6 per maand voor elk sinds midden vorig jaar. De variabele tarieven schommelen met de markt ontwikkelingen. Sinds 2018 zit stroom tussen 6 en 9 cent per kWh. Gas fluctueert in die periode tussen 33 en 43 cent per m3. Beide zouden binnenkort wel eens omlaag kunnen gaan en daarna gaan ze vast ook weer omhoog. Hier doet het verbruik ertoe. Met de hybride warmtepomp was dat ruim 600 kWh en naar verwachting gaat dat oplopen naar zo’n 1100 kWh per jaar. Maar mijn gas verbruik is al gezakt van 2000 m3 per jaar naar 700 m3 en dat gaat misschien nog wel iets verder teruglopen. Deze uitruil tussen gas en stroom is prima voor mijn portemonnee.

En dan de overheid. Dat was de grootste verrassing van mijn zoektocht. Elk jaar staat er een post op de energierekening ‘vermindering energiebelasting’. Dat bedrag is onafhankelijk van het energieverbruik. In 2019 was het €311 en dit jaar €527. Zo verlaagt de overheid onze energierekening dit jaar met €216 meer dan vorig jaar. Daar staat tegenover dat de belasting en de opslag duurzame energie voor het stroomverbruik omhoog gaan van 14 naar 15 cent per kWh en voor gas zelfs van 42 naar 50 cent per m3. Eigenlijk wel heel slim vind ik. De overheid komt zijn belofte na dat de energierekening omlaag gaat terwijl tegelijkertijd er goed te verdienen valt door minder energie te gebruiken of van gas naar stroom te gaan. Waarmee wij aangemoedigd worden bij te dragen aan de energietransitie.

Ik moet bekennen, als je het eenmaal beleefd hebt dat je netto geen stroom meer gebruikt, is het frustrerend te zien als die kWh weer oplopen door de warmtepomp. Dat voelt niet goed maar mijn dak ligt al vol. Heb ik even geluk dat het VEC een collectief zonnedak gaat inrichten onder de postcoderoos waar ik aan mee kan doen. Dus komen er op de Koningin een paar panelen die voor mij die 1100 kWh per jaar weer bijna helemaal gaan compenseren.

Terwijl ik dit schrijf is de zon bijna onder gegaan. Het is een stralende dag geweest die ik helaas grotendeels binnen heb doorgebracht. Maar mijn zonnepanelen hebben voor deze tijd van het jaar de hoogste productie ooit gedraaid.


Deel deze pagina: