Steun in de rug voor energiecoöperaties

Steun in de rug voor energiecoöperaties

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat de belasting op elektriciteit verlaagd zal worden. Dat is op zich mooi, maar zou een risico kunnen zijn voor de financiële aantrekkelijkheid van collectieve zonnedaken onder de postcoderoosregeling. De Tweede Kamer heeft dit ook opgemerkt. Zij heeft nu met grote meerderheid een motie van Christen Unie, CDA en D66 aangenomen die de regering oproept te voorkomen dat energiecoöperaties met een collectief zonnedak negatieve gevolgen zouden ondervinden van de belastingverlaging. Dat is belangrijk want het is ook een ambitie van het Klimaatakkoord dat 50% van de lokale productie uit wind of zon in eigendom moet komen van de lokale omgeving. Om dat te realiseren heeft de regering de energiecoöperaties natuurlijk hard nodig. Daarvan zijn er nu al meer dan 480 in Nederland. De nieuwe regeling ter ondersteuning van de energietransitie die de regering heeft aangekondigd wordt verwacht voor 2021.


Deel deze pagina: