Schone energie, schone lucht

Schone energie, schone lucht

Bent u misschien ook iemand die gevoelig is voor viezigheid in de lucht? Die het al gauw benauwd krijgt als er weinig wind staat? De luchtkwaliteit in Nederland, en zeker in onze regio, laat nog veel te wensen over. Nog steeds komen in Nederland naar schatting 12000 mensen per jaar vroegtijdig te overlijden door luchtverontreiniging. Het zat er al een tijdje aan te komen maar nu heeft Minister Stientje van Veldhoven met een groep provincies en gemeenten het Schone Lucht Akkoord gesloten. Aanvullend op de al bestaande plannen worden extra stappen gezet om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Wie geen last van verontreinigde lucht heeft kan makkelijk vergeten dat schone energie niet alleen maar over CO2-uitstoot en klimaatverandering gaat. Gebruik van fossiele brandstof leidt ook tot uitstoot van bijvoorbeeld fijnstof en stikstofoxiden die schadelijke gevolgen hebben voor onze gezondheid, met name hart- en vaatziekten en luchtweg- en longaandoeningen. De inzet van het Schone Lucht Akkoord is o.a. om over 10 jaar 4000 tot 5000 minder sterfgevallen per jaar te hebben als gevolg van luchtverontreiniging. Daarnaast zullen heel veel mensen minder ademhalingsproblemen ervaren en zullen minder kinderen astma krijgen.  

 

Deze effecten van schone energie merken we waarschijnlijk ook sneller dan die op klimaatverandering. Schone lucht gaat natuurlijk niet alleen over het terugdringen van fossiele brandstof maar dat speelt wel een belangrijke rol. Wilt u meer weten over het Schone Lucht Akkoord? Ga dan naar www.schoneluchtakkoord.nl .


Deel deze pagina: