Nederland heeft in EU de minste duurzame energie

Nederland heeft in EU de minste duurzame energie

Nederland bungelt helemaal onderaan de lijst van Europese landen wat betreft duurzame energie. Voor de EU als geheel zal dit jaar 20% van de energie van hernieuwbare bronnen komen. Zweden gaat fier op kop. Het zou dit jaar voor bijna de helft duurzame energie moeten gebruiken en ging daar in 2018 al ruimschoots overheen. Ook de andere Scandinavische landen en de Baltische staten doen het voortreffelijk en zaten in 2018 rond de 40%. Grote landen als Italië, Spanje, Frankrijk en Duitsland kwamen boven de 15% uit. Nederland staat op een beschamende laatste plaats met een aandeel duurzame energie van 7,4% in 2018.

Nederland doet het ook het slechts wat betreft het gat met de doelstelling voor 2020. Die doelstelling is voor elk land apart vastgesteld en daarbij is rekening gehouden met de omstandigheden per land. De doelstelling van Nederland voor dit jaar is slechts 14% maar daar zaten we in 2018 nog 6,6% vanaf. Voor geen enkel ander land is de kloof zo groot.

Volgens het Planbureau van de Leefomgeving komen we dit jaar waarschijnlijk op 11,4% uit. Daarmee lopen we het risico op een fikse boete van de EU. Om die te voorkomen zal minister Wiebes waarschijnlijk diep in de buidel tasten en schone energie uit het buitenland ‘adopteren’. Het is wel erg spijtig dat we nu goed geld gaan uitgeven aan een boekhoudtruc. Als we wat eerder uit de startblokken waren gekomen hadden we met dat geld de doelstelling wel kunnen halen.

De moraal van dit verhaal is natuurlijk dat Nederland een tandje bij moet zetten voor duurzame energie. Het VEC zet zich daar graag voor in en hoopt dat we snel van die nare laatste plaats in Europa af kunnen komen. Als modern en innovatief land willen we juist ons voordeel doen met de energietransitie en technologie en bedrijvigheid ontwikkelen waar we allemaal beter van kunnen worden. En natuurlijk ons steentje bijdragen om de klimaatschade zo beperkt mogelijk te houden. Het is de hoogste tijd om in beweging te komen. Wilt u meedoen? Neem dan contact met ons op.  


Deel deze pagina: