CO2 compensatie, is dat een goed idee?

CO2 compensatie, is dat een goed idee?

Loopt u daar ook tegenaan? Je doet iets wat eigenlijk best wel schadelijk is voor het klimaat en dan krijg je een aanbod de CO2 uitstoot te compenseren. Moet je dat dan doen? Is het een goed idee?

Bijvoorbeeld, als je de tank van je auto volgooit met euroloodvrij, dan geeft Shell de gelegenheid dat te compenseren. Dat kost nog geen euro. Minder dan 1% van de prijs van de benzine. De eerste keer dacht ik: zo probeert Shell goede sier te maken met iets wat gewoon niet deugt. Daar doe ik niet aan mee! Toen ik een paar weken later weer bij de pomp stond dacht ik: hoe cynisch ben je nu geworden? Als Shell een paar bomen extra plant, dan is dat toch tenminste een klein mini stapje in de goede richting? En als nu veel mensen dat doen, dan dringt het misschien tot Shell door, dat hun klanten het belangrijk vinden wat ze aan het klimaat doen. Of ben ik mezelf nu aan het schoonpraten?

En toen kwam er een prachtige reis naar Afrika op mijn pad. Gruwelijk natuurlijk vanuit klimaat perspectief. Maar ik ben nog nooit naar Afrika geweest en deze reis is helemaal super. En ja, je kunt de CO2 uitstoot compenseren. Voor de hele reis, inclusief maaltijden, lokaal vervoer etc. Dat kost €44 per persoon. Voor dat geld investeert het FairClimateFund in een FairTrade gecertificeerd biogasproject in India. Gezinnen stappen dan over van koken op open vuur naar gebruik van biogas. Dat is goed voor de CO2 uitstoot en verbetert ook de leefomstandigheden voor de gezinnen. Is dat nou een goed idee of ben ik mijn geweten aan het sussen? En als ik het niet doe, is dat dan misschien omdat ik die €44 liever aan iets anders besteed? Voor de verleiding van die reis ben ik al gezwicht, maar die CO2 compensatie? Wat zou u doen?


Deel deze pagina: