Afbouw saldering zonnepanelen voor kleinverbruikers: vanaf 2023 jaarlijks 9% minder

Afbouw saldering zonnepanelen voor kleinverbruikers: vanaf 2023 jaarlijks 9% minder

Wist u dat sinds afgelopen week het duidelijk is geworden hoe de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen eruit gaat zien? Minister Wiebes heeft meer details bekend gemaakt, waardoor u voor uzelf een berekening kunt maken wat uw terugverdientijd wordt voor uw zonnepanelen.

Op dit moment is het zo dat u elektriciteit die u niet meteen verbruikt maar terug levert aan het net, mag aftrekken van de stroom die u van de energiemaatschappij krijgt. Zo krijgt u voor de stroom die u levert hetzelfde tarief als u betaalt voor de stroom die u verbruikt en u betaalt alleen belasting over de stroom die u netto verbruikt. Vanaf 2023 geldt dit niet meer voor de volle honderd procent, maar gaat er ieder jaar 9% af. In 2031 is nog 28% over en dan stopt de saldering helemaal.

Aanvankelijk was het plan dat de saldering over de periode tot 2031 gelijkmatig tot 0 terug gebracht zou worden: elk jaar 11% eraf. Dan zou het salderen dus sneller verminderen. De nu aangekondigde regeling is daarom gunstiger dan verwacht. TNO heeft berekend dat deze aanpassing van de afbouw leidt tot een verkorting van de terugverdientijd voor panelen die in 2024 -2025 geïnstalleerd worden, van bijna 9 maanden.

Het tarief dat de energiemaatschappij betaalt voor de terug geleverde elektriciteit moet minstens 80% zijn van het leveringstarief (excl. belastingen). Meer informatie kunt u vinden op de site van de Woonwijzerwinkel: https://www.woonwijzerwinkel.nl/nieuws-saldering/

Het wetsvoorstel waarin dit geregeld wordt gaat nu voor advies naar de Raad van State en moet daarna nog behandeld worden door het parlement.

De afbouwregeling geldt niet voor de postcoderoosregeling voor collectieve zonnedaken zoals het VEC die heeft ontwikkeld in Vlaardingen. Voor de postcoderoos komt een andere regeling maar de plannen hiervoor zijn nog niet uitgewerkt.


Deel deze pagina: