Tweede Collectieve zonnedak in werking gesteld

Tweede Collectieve zonnedak in werking gesteld

Op vrijdag 8 mei is het tweede collectieve zonnedak van de Coöperatie Vlaardings Energie Collectief (VEC) in werking gesteld. Het dak ligt op het flatgebouw aan de Koninginnelaan en het gebouw is in eigendom van Waterweg Wonen. Het VEC is uiteraard ontzettend blij met het beschikbaar stellen van het dak en de plezierige samenwerking met Waterweg Wonen. Helaas is het niet eenvoudig om een dak van een ander voor zo’n doel te gebruiken. Het is toch mooi om de daken te gebruiken voor de opwekking van energie. Vooral op gebouwen met platte daken wordt het volledig aan het zicht onttrokken en hoeft niemand zich eraan te storen. Gelukkig schijnt de zon in ons land volop en dat bevordert de opbrengst.

Hoewel het ons tweede dak is, vinden we het nog niet zo gewoon dat het geen feestje waard is. Alleen waart er een virus door ons land, waardoor er een samenkomstverbod is. We willen de ingebruikname van het ‘Koninginnedak’ graag op een later tijdstip alsnog vieren, waarbij we dan de mensen van Waterweg Wonen kunnen bedanken voor de goede samenwerking.

Op het dak van de Koninginnelaan zijn 220 zonnepanelen geplaatst. 39 Vlaardingers hebben 1 of meer certificaten van € 310 per stuk gekocht, die elk goed zijn voor 250 kWh per jaar. 15 jaar lang ontvangen zij van de energiemaatschappij over hun aandeel in het dak de energiebelasting terug en delen zij in de verkoop van de energie door het VEC.  Met de kennis van nu wordt de inleg in 7 à 8 jaar terugverdiend.

Beide zonnedaken van het VEC zijn gerealiseerd onder de zgn. Postcoderoosregeling. Recentelijk heeft minister Wiebes laten weten deze regeling te vervangen door een subsidieregeling. De regeling moet nog uitgewerkt worden, maar de verwachting is dat de regelgeving aanmerkelijk wordt vereenvoudigd. Indien de subsidie uitgekeerd wordt aan de initiatiefnemer (VvE of coöperatie) is er slechts één geldstroom naar de deelnemers. De energiemaatschappijen spelen hierbij geen rol meer en dit klinkt als een vereenvoudiging in het proces. Uiteraard is het van belang hoeveel subsidie de nieuwe regeling oplevert om te kunnen beoordelen of het financieel vergelijkbaar is.

Beschikt u als bedrijf over een groot dak en wilt u het beschikbaar stellen voor de opwekking van energie, neemt u dan a.u.b. contact met ons op. Via deze website kunt u zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief of lid worden van ons collectief.


Deel deze pagina: