Vuurtje stoken, leuk toch?

Vuurtje stoken, leuk toch?

Vuur, het blijft boeien. Wie wil niet graag een vuurtje stoken? Als kind vond ik niets leuker dan het tuinafval verbranden als het een poosje droog was geweest. Of een kampvuur maken en proberen er een stokbroodje in te bakken. Daar kun je eindeloos mee bezig zijn. Het verrast me dan ook niet dat zoveel mensen graag de open haard aandoen, gaan BBQ-en of een houtkachel installeren. Iedereen vindt spelen met vuur leuk. 

En dan komen weer de waarschuwingen. Wist u wel dat een open haard 250 keer meer milieuschade oplevert dan een moderne cv-ketel? Onlangs heeft de politiek besloten geen subsidie meer te verstrekken voor het stoken van hout in biomassacentrales, want om klimaatverandering tegen te gaan lijkt dit middel erger dan de kwaal. Vergeleken met zo’n houtgestookte biomassacentrale stoot een open haard voor dezelfde hoeveelheid warmte 75 keer meer fijnstof uit.

De SER had dan ook geadviseerd het gebruik van oudere open haarden en houtkachels te ontmoedigen. Maar we vinden het zo leuk, dat vuurtje stoken, dat de politiek het niet aandurft er iets tegen te ondernemen. Minister Wiebes daagde de tweede kamer uit. Hij wist zeker dat ook al zijn open haarden en barbecues de allerergste lucht-verpesters, ze toch buiten schot zullen blijven: “Ik weet zeker dat u uw vingers daar politiek niet aan durft te branden. Is er een verbod in de maak? Nee, dat durft u niet.” En hij kreeg gelijk. Het Plan Bureau voor de Leefomgeving heeft berekend dat, omdat op andere terreinen wel maatregelen genomen worden voor schonere lucht, in 2030 40% van de roetvervuiling veroorzaakt zal worden door kachels en open haarden.

Voorlopig zal er dus waarschijnlijk niet veel ondernomen worden tegen houtkachels, open haarden, vuurkorven en hout-gestookte barbecues. Dat is niet alleen een probleem voor het klimaat. Volgens het Longfonds hebben 1,2 miljoen mensen in Nederland een longziekte en 750.000 daarvan geven aan regelmatig met benauwdheid te kampen door houtrook. Door de toename in buitenkachels, pizza-houtovens en vuurkorven is de overlast in de zomermaanden zelfs scherp toegenomen.

Dat zal niemand zo bedoelen. Als u de overlast wilt proberen te beperken, kunt u zich abonneren op een ‘stookalert’ bijv. van het RIVM: https://www.rivm.nl/stookalert  Het RIVM geeft een alert om geen hout te stoken als de luchtkwaliteit al slecht is en verwacht wordt dat hout-stook extra hinderlijk zal zijn voor mensen met luchtwegklachten. En als u zoveel vervuiling toch wel bezwaarlijk vindt kunt u overwegen over te stappen naar een elektrische barbecue. De vervuiling daarvan is minimaal.


Deel deze pagina: