Inspiratie voor een duurzame klus – tot 15 december

Inspiratie voor een duurzame klus – tot 15 december

Daar zitten we dan. Een verdere aanscherping van de lockdown voor onze regio hangt in de lucht en leuke plannetjes voor een uitje of iets gezelligs vallen steeds weer in de soep. Je zou er haast een beetje sikkeneurig van worden. Geen wonder dat iedereen aan het klussen is geslagen en de bouwmarkten gouden tijden beleven. Hebt u ook wel zin in een klus, dan is een bezoek aan www.duurzamehuizenroute.nl een goed idee. Daar staat van meer dan 1700 woningen hoe die zijn verduurzaamd. Vaak met als doel ook om het wooncomfort te verbeteren of de energierekening te verlagen. Je kunt met verschillende filters woningen uitzoeken die lijken op je eigen woning en zien wat mensen daar aan gedaan hebben. Er staat ook bij of de bewoner ondersteuning biedt aan doe-het-zelvers. Ik was onder de indruk van wat ik tegenkwam. Er zijn zelfs huizen uit de 19de eeuw en monumenten die toch nul op de meter gehaald hebben of van het gas af zijn gegaan. Maar er zijn ook veel bescheidener projecten. Leuk om ideeën op te doen.

Normaal kunnen de woningen op gezette tijden bezocht worden, maar dat is nu natuurlijk wat ingewikkeld. Daarom is er dit jaar gekozen om tot 15 december een aantal woningen online te laten zien. Je kunt inschrijven voor een bepaalde tijd voor het huis waar je belangstelling voor hebt. Maximaal 8 mensen kunnen tegelijk zo’n woning bekijken en bespreken wat er verduurzaamd is en hoe het bevalt. Er worden steeds nieuwe woningen toegevoegd die digitaal te bezichtigen zijn en meestal is er keus uit een paar tijdsblokken waarop de bezichtiging aangeboden wordt.

Er is ook een filter om te kijken of er verduurzaamde woningen zijn in je eigen omgeving. Er staan legio woningen in Schiedam op de site en ook veel in Rotterdam en Delft.  Maassluis zag ik ook langs komen. Maar Vlaardingen zag ik niet. Het zal toch niet waar zijn dat er in Vlaardingen geen prachtige duurzame of verduurzaamde woningen zijn? Het lijkt waarschijnlijker dat de duurzame-huizen-route in Vlaardingen minder bekend is. Als u zelf al met verduurzaming in de weer bent geweest, is het dan misschien leuk om uzelf aan te melden op de site en uw ervaring te delen? Daar krijgen anderen dan weer ideeën van en komt Vlaardingen ook op deze kaart te staan. Als VEC zouden we dat heel leuk vinden. Hoe meer mensen voor duurzame klussen kiezen in deze rare tijd, hoe beter!  


Deel deze pagina: