Na trage start komt Nederland op stoom

Na trage start komt Nederland op stoom

Nee, ik ga hier niet de boostercampagne bespreken, maar de parallel is opvallend. Jarenlang was Nederland een achterblijver bij de aanpak van de klimaatproblemen. Wel met een grote mond maar als je naar de prestaties keek, bungelde Nederland onder aan het lijstje voor schone energie in de EU. Toen Rutte in augustus bij de klimaattop in Glasgow zei dat hij met Nederland Olympisch kampioen klimaataanpak wilde worden, was ik dan ook vooral een beetje geërgerd. Wat een praatjesmaker.

Maar misschien moet ik dat terugnemen. Voor het aandeel hernieuwbare energie heb ik nog geen recente informatie kunnen vinden maar het lijkt erop dat Nederland met een heuse inhaalrace bezig is. Solar Power Europe kwam met het bericht dat Nederland nu koploper van de EU is met de meeste zonnepanelen per hoofd van de bevolking. 765 wattpiek per inwoner, dat zijn ongeveer twee zonnepanelen per persoon. Duitsland is een goede tweede maar voor nummer drie, België, ligt dat al een stuk lager met 596 wattpiek per inwoner.

Zelfs met het totaal geïnstalleerde vermogen doen we het goed. We staan in de EU nu op de vierde plaats, net achter Frankrijk, met Duitsland en Spanje op plaats 1 en 2. De verwachting is dat we Frankrijk binnen een paar jaar voorbij zullen streven.

De verwachte ontwikkeling van zonenergie wereldwijd voor de komende vijf jaar is ook interessant. De lijst wordt aangevoerd door China, de VS en India met gigantische aantallen zonnepanelen. India wil zich nog niet committeren dat het de kolencentrales gaat sluiten maar het investeert wel enorm in zonenergie. En ook op die lijst doet Nederland het goed. Daar staan we op de 9de plaats. Allemaal zonnige berichten; ik werd er vrolijk van.

Marianne Rots

Afbeelding: Solar Magazine


Deel deze pagina: