Schone energie voor je huis – goede investering

Schone energie voor je huis – goede investering

Minister Jetten vraagt of we de verwarming 2 graden lager willen zetten. Gas is schaars en de prijzen gaan door het dak. De oorlog in Oekraïne zagen we niet aankomen en deze prijsexplosie van fossiele brandstof ook niet. Toch raakt het me financieel niet zo hard.

Het is zo’n zes jaar geleden dat Ada Pellearts me vroeg om te helpen met een klusje voor het VEC. Ik was net met pensioen en had wel tijd. Het klimaat sprak me niet zo aan. Ik geloofde wel dat er iets moest gebeuren maar ik was druk en andere zaken kregen voorrang. Maar nu had ik dus tijd en zo liep ik met een stapeltje folders in de hand mensen uit te leggen waarom zonnepanelen een goed idee zouden zijn.

Erg succesvol was die actie niet, maar ik heb toen wel mezelf overtuigd en zonnepanelen aangeschaft. Dat gaf me nul op de stroommeter. Van het een kwam het ander, de thermostaat ging iets omlaag, er kwam een borstel op de brievenbus, ventilatortjes op de radiatoren, en na een poosje ook een zuinige CV-ketel met een hybride warmtepomp. De stroom daarvoor werd gecompenseerd met certificaten van het VEC op het Koninginnedak. Tot 2016 was de jaarlijkse rekening voor gas en stroom inclusief de vastrechtkosten en belastingen, meer dan €2000. Nu is dat minder dan €500 per jaar. De grafiek laat zien hoe het gasverbruik zich heeft ontwikkeld.

De investeringen zijn alweer bijna terugverdiend. Ik ben best wel laat in actie gekomen, maar gek genoeg boeit me dat niet zo. Meer opgelucht dat het er nu redelijk voorstaat. Mijn nieuwe maandbedrag is wel iets hoger, maar nog steeds stukken lager dan het in 2015 was.

De grootste winst gaat nog komen, daar ben ik van overtuigd. Wie weet wat er in Oekraïne gaat gebeuren en hoe de prijzen voor gas en olie zich zullen ontwikkelen, mag het zeggen. Maar je hebt geen kristallen bol nodig om te zien dat het nog niet goed genoeg gaat met de energietransitie. De gevolgen daarvan worden steeds zichtbaarder en de overheid zal de druk opvoeren om de omschakeling te versnellen. Dat gaat natuurlijk via de portemonnee. Fossiele energie wordt duurder terwijl schone energie betaalbaar zal blijven. Daarom is investeren in energiebesparing en schone energie voor je huis een van de beste financiële beslissingen is die je nu kunt nemen. Als u er nog niet aan toe bent gekomen omdat u ook druk bent, het is niet te laat om in te stappen. Het zal u geen windeieren leggen, daar ben ik van overtuigd.

Marianne Rots
Vlaardings Energie Collectief


Deel deze pagina: