Congestie op het stroomnet?

Congestie op het stroomnet?

Congestie op het stroomnet?

Mijn hovenier vertelde dat hij geld toe kreeg toen hij op een zonnige dag zijn elektrische auto oplaadde. Hij heeft maar gauw ook de wasmachine en de vaatwasser aangezet. Ik word onrustig van zo’n verhaal. We hebben de boel nog lang niet op orde. Maar dit is nog een verhaal waar je vrolijk van kunt worden. Minder grappig vind ik het als zonnepanelen uitvallen omdat de zon fel schijnt. Hoe groot zijn die problemen eigenlijk? En wat is er nodig om ze aan te pakken? In Solar Magazine zag ik daar een artikel over waar ik u graag over vertel.

In 2021 hebben 19 van de 20 huiseigenaren met zonnepanelen volledig kunnen terugleveren. Slechts bij 5% van de consumenten met zonnepanelen trad een beperking op. Ook de omvang daarvan viel nogal mee. Bij de mensen bij wie zich dat voordeed was de gemiddelde duur van de overspanning 11 uur per jaar. Dat is minder dan 1% van het aantal zonuren. Het aantal mensen waarbij substantieel grotere problemen optreden is zeer beperkt. In 2021 kregen alle netbeheerders samen klachten binnen van 0,2% van de in totaal 1,5 miljoen mensen met zonnepanelen. In ernstige gevallen moet de netbeheerder snel aan de bak om de congestie op te lossen. De verwachting is wel dat naarmate het aantal mensen met zonnepanelen verder toeneemt meer mensen met een beperking te maken zullen krijgen.

De netbeheerders kunnen niet van tevoren voorspellen waar de beperkingen zich zullen gaan voordoen. Er zullen extra elektriciteitskabels gelegd moeten worden en extra transformatorhuisjes in de woonwijken geplaatst. Het kan zijn dat als de buurman zonnepanelen op zijn dak gaat leggen er bij mij beperking op de teruglevering van stroom ontstaat.

De netbeheerders weten natuurlijk al langer dat er beperkingen zullen optreden als gevolg van de energietransitie. Maar daarbij moet wel onderscheid gemaakt worden tussen de verschillende netten: met hoogspanning, middenspanning of laagspanning. Bij de teruglevering van stroom van zonnepanelen door huiseigenaren gaat het om het laagspanningsnet. Hiervan kan dus niet voorspeld worden waar precies de problemen zich zullen voordoen. Maar gelukkig is de oplossing ook weer niet zo heel ingewikkeld. Waarschijnlijk zal de vraag vooral zijn of we genoeg technici hebben voor dit werk. Hopelijk gaat Vlaardingen haast maken met de verdere ontwikkeling als MBO-stad waarbij de aandacht vooral uitgaat naar voeding, zorg en, jawel, techniek.

Dit verhaal geldt niet voor grote energieproducenten. Voor de windturbines van het VEC wordt de spanning eerst verhoogd en dan wordt de stroom ingevoegd op het middenspanningsnet. De kaarten die je op internet kunt vinden over capaciteitsbeperkingen op het elektriciteitsnet betreffen meestal het midden- en hoogspanningsnet. De consument met een handvol zonnepanelen op zijn woning heeft daar niet direct mee te maken.

Als we de energietransitie een warm hart toedragen kunnen we zelf, als consumenten met eigen zonnepanelen, ook iets doen om te helpen. Juist als de zon fel schijnt en de zonnepanelen staan te snorren, meteen die stroom zelf gebruiken. Een paar wasjes draaien, de boiler opwarmen, of wie de gelukkige bezitter is van een elektrische auto, die opladen. Nog een stap verder gaat het om een thuisbatterij te installeren om zoveel mogelijk van de eigen stroomproductie op te slaan voor later gebruik. Zeker als over een paar jaar de salderingsregeling afgebouwd gaat worden zal dat een steeds aantrekkelijker propositie worden.

Marianne Rots


Deel deze pagina: