De bouw is begonnen, de windmolens komen eraan

De bouw is begonnen, de windmolens komen eraan

De bouw van de windmolens aan ’t Scheur is begonnen. Onder grote belangstelling markeerde voorzitter van het Vlaardings Energie Collectief (VEC) Ton van der Steen dat de eerste palen de grond in gaan.

De eerste stappen op weg naar schone energie in Vlaardingen zijn gezet door de gemeente. Ze heeft in een vroeg stadium ambities geformuleerd en een stimulerende rol gespeeld bij het ontstaan van het VEC. De gemeenteraad stelde de meest geschikte locaties voor windmolens vast en zorgde dat ze door een burgerinitiatief gerealiseerd zouden worden. VEC zocht een partner met ervaring in windmolens en koos voor De Windvogel, ook een coöperatie.

Zes jaar is het bestuur van het VEC al bezig. Dat klinkt als heel lang, maar eigenlijk valt het mee. Andere coöperaties zijn al 8 of 10 jaar aan het werk terwijl er nog geen spa de grond in is gegaan.  Het VEC en De Windvogel mogen nu hopen dat de molens binnen een half jaar gaan proefdraaien. Als alles volgens plan verloopt start de exploitatie begin 2024. Dan gaan deze twee windmolens samen ruim 18.000 MWh stroom leveren, genoeg voor circa 7.000 huishoudens in Vlaardingen.

De bouw van de windmolens is geen eenvoudige klus. De onderdelen worden in augustus aangevoerd. De rotorbladen zijn bijna 60 meter lang en dan is de Marathonweg soms ook nog afgesloten. Heien mag niet in dit gebied; dat zou schade aan de nabijgelegen persleiding kunnen veroorzaken. Daarom worden er gaten geboord en ter plaatse palen van gewapend beton gemaakt voor de fundering. De meeste onderdelen worden op de locatie eerst aan elkaar gezet en dan komt de meest kritische operatie: de mast wordt overeind gezet. Vanaf het fietspad langs het Scheur kun je vlak bij de bouwplaats komen. Vandaar zal de bouw de komende maanden te volgen zijn.

Voorzitter van der Steen bedankte allen die de realisatie van de windmolens mede mogelijk maken. Hij onderstreepte het belang allemaal bij te dragen aan de energietransitie om klimaatverandering tegen te gaan. Hij sprak de wens uit hier niet te stoppen: “We moeten blijven innoveren, nieuwe samenwerkingen aangaan en ervoor zorgen dat duurzame energie steeds meer als vanzelfsprekend wordt gezien.”


Deel deze pagina: