Grote belangstelling voor Open Energie-dag bij Oeverwind

Grote belangstelling voor Open Energie-dag bij Oeverwind

Zaterdag 16 september was het Open Energie-dag. Daar werd in Vlaardingen o.a. aandacht aan gegeven bij de bouwplaats van de windturbines aan ’t Scheur. Een van de turbines staat al fier overeind. De belangstelling was groot. Een trotse wethouder Koen Kegel opende de dag; op bijgaande video vertelt hij waarom dit een van de hoogtepunten van zijn wethouderschap is.

 

De windturbines krijgen ook molenaars. Henri Spijkerman van het VEC, een van de molenaars, vertelde wat hun taak zal zijn en hoe zij daarvoor opgeleid worden. Als er een melding van een turbine komt zullen zij daar meestal vanachter hun computer thuis op kunnen reageren. Maar dat zal naar verwachting niet vaak voorkomen want de windmolens regelen bijna alles zelf.

Nog maar een paar weken geleden zagen we hoe de wieken en de onderdelen van de mast met uiterste voorzichtigheid via de Marathonweg naar de bouwplaats werden gereden. Het weer heeft fantastisch meegewerkt want als het maar een beetje waait dan kan zo’n windmolen niet opgebouwd worden. Maar afgelopen week was het bijna windstil. De mast wordt in 3 stukken van elk zo’n 50 ton in elkaar gezet. Dan gaat de gondel er bovenop en worden de onderdelen door een luik in het dak naar binnen getakeld. De gondel staat op 80 meter hoogte; voor deze klus wordt dan ook een kraan gebruikt van maar liefst 100 meter. Vervolgens worden een voor een de wieken aan de rotor vastgemaakt.

De mensen die vroeg waren gekomen zaterdag hadden geluk. In groepjes van vijf mochten we een kijkje nemen bij de windmolen. Het is een indrukwekkend geheel. Binnen in de mast zitten zowel een trap als een lift. Onze molens zijn van Vestas. Een typisch aspect van de Vestas molens is dat onderdelen zoals de trap niet aan de mast gelast worden. Dat zou de coating kunnen beschadigen. Daarom worden ze met magneten vastgezet.

Deze week staat ons onstuimig weer te wachten. Hopelijk wordt het daarna snel weer rustig zodat ook de tweede windmolen opgebouwd kan worden. De kraan staat er al klaar voor. Als alles mee zit kunnen we over een paar weken proefdraaien en zouden de windturbines eind oktober operationeel kunnen worden. Na zes jaar voorbereiding gaan ze dan echt stroom leveren!


Deel deze pagina: