Lokale Zelflevering

Lokale Zelflevering

Onlangs rolde er een berichtje uit De Telegraaf over mijn scherm dat mijn aandacht trok. IN VLAARDINGEN Energieproef met lokale windmolens stond er. En:

Ambtenaren van de gemeente Vlaardingen werken vanaf 1 januari op stroom die lokaal is opgewekt met de nieuwe windmolens van Oeverwind Vlaardingen in het Oeverbos. … De gemeente wil onderzoeken of lokale stroom beter en goedkoper is dan de huidige traditionele manier van het inkopen van energie.

Eerlijk gezegd was het me niet meteen duidelijk waar dit over ging. Ik had wel begrepen dat netcongestie in steeds grotere delen van het land een beperkende factor aan het worden is en dat met het fluctuerende aanbod van zon- en windenergie een slimmere aanpak nodig is. Middelgrote energie-opwekkers en -verbruikers zouden via onderlinge samenwerking kunnen helpen oplossingen te vinden. Maar hoe werkt zoiets dan?

Groendus presenteert zichzelf als de energiepartner van de toekomst en biedt de zakelijke markt, inclusief overheden zoals gemeenten en provincies, een energiemarktplaats aan. Het durft daarbij zelfs een vergelijking met Airbnb en de impact op de hotelbranch aan. Op het platform kunnen lokale opwekkers en verbruikers rechtstreeks energiecontracten met elkaar afsluiten. Als er vraag is naar stroom en die niet als groene stroom van de contractpartner beschikbaar is dan levert Groendus grijze stroom tegen de marktprijs van dat moment. De verbruiker krijgt altijd stroom als dat nodig is. Er is geen traditioneel energiebedrijf bij betrokken en dit is een van de redenen, aldus Groendus, waarom de prijs voor zowel de opwekker als de verbruiker van de stroom aantrekkelijk kan zijn. Meer info vind je op hun site: https://groendus.nl/energiemarktplaats

Zo kan de gemeente Vlaardingen groene stroom van de windmolens van Oeverwind gebruiken en een flinke stap zetten om uiteindelijk CO2 neutraal te worden. Dat is natuurlijk ook iets waard zodat VEC en de Windvogel een reële prijs kunnen krijgen voor hun groene stroom. Interessant is ook dat het energieverbruik van de gemeente voor een aanzienlijk deel nodig is voor straatverlichting en verkeersregeling tijdens de avond en de nacht. Dan is de energievraag van andere organisaties en bedrijven laag en daarmee ook de prijs. Maar dit is pas een eerste stap.

Met de slimme meet- en regeltechniek die nu beschikbaar is kan het energiegebruik aangepast worden aan de prijs van de stroom. Misschien is het handiger de kantoren van de gemeenten vast op temperatuur te brengen voordat iedereen stroom wil hebben en de prijs dus omhoogschiet. Zo wordt ook de congestie op het net verminderd. Productie en verbruik van de stroom worden overwegend lokaal gedaan en dat draagt ook bij tegen de netcongestie. Mogelijk zijn er meer lokale partijen die graag met Oeverwind in zee gaan en hun voordeel willen doen met deze nieuwe aanpak?

Voor de gemeente is dit nu nog een pilot; de komende maanden zal blijken of het in de praktijk ook echt zo mooi uitpakt. Er zijn al enkele gemeenten in Noord Holland die ook dit pad zijn ingeslagen. Over een half jaar verwacht de gemeente de eerste conclusies te kunnen trekken en te besluiten of deze aanpak vervolg gaat krijgen.

Marianne Rots
Vlaardings Energie Collectief


Deel deze pagina: