Hoera, de windmolens zijn van ons!

Hoera, de windmolens zijn van ons!

Veel Vlaardingers hebben gehoor gegeven aan onze oproep en zijn op de fiets naar de feestelijke viering van de overdracht van de windmolens aan Oeverwind B.V. gekomen. Er stond een straffe bries uit het westen en sommigen kwamen wat verhit de feesttent binnen. Door het transparante dak zagen we de molens stevig draaien. Een passend decor om het glas te heffen; 9 jaar na de eerste ideeën in project De Burger Meester zijn de burgerwindmolens een feit.

Er was grote belangstelling en de tent was goed gevuld. Veel mensen van het VEC; maar ook veel leden van partner-coöperatie De Windvogel wilden erbij zijn. Behalve leden waren er ook zakelijke partners en belangstellenden. Ton van der Steen, voorzitter van zowel Oeverwind B.V. als van het VEC, bracht in herinnering wat er zoal gepasseerd was de afgelopen 7 jaar. Veel van de ontwikkelingen verwacht je wel, maar de corona-pandemie en de oorlog in Oekraïne met de dramatische gevolgen voor de energieprijzen had niemand zien aankomen en de impact daarvan was enorm. Gelukkig waren er ook veel mensen, instanties en organisaties die te hulp schoten. Ton bedankte hen allen hartelijk; zonder hun steun zou het niet gelukt zijn! En nu kijkt VEC voorzichtig alweer vooruit: zullen we proberen er nog een paar bij te bouwen? Dat gaat de komende tijd verder onderzocht worden.

Ook Laetitia Ouillet van De Windvogel, Alexandra van Staaveren van Staatsbosbeheer, gedeputeerde van energie van Zuid-Holland Berend Potjer en wethouder Koen Kegel voerden het woord. 7 jaar klinkt misschien wel lang, maar eigenlijk is het heel snel. Andere gemeenten zijn al 10 jaar bezig of langer, en daar wordt nog steeds niet gebouwd. Ook de koppeling met natuurprojecten kreeg aandacht; een deel van de opbrengst van de windmolens zal gebruikt worden om natuurprojecten mee te realiseren.

Onder het genot van een hapje en een drankje werd er druk van gedachten gewisseld over nieuwe ontwikkelingen rond schone energie en hoe het nu verder zal gaan. Leden van de Windvogel hoorden dat ze ook lid van het VEC kunnen worden en op die manier een groter belang in de molens van Oeverwind kunnen nemen. En de windmolen boven ons hoofd draaide stevig door. Die leek het wel te zien zitten.


Deel deze pagina: