Zonnepanelen leveren gratis energie met een optimaal rendement ook als de zon niet of nauwelijks schijnt. Dus goed voor uw portemonnee. Ook als u geen geld heeft zijn er mogelijkheden om zonnepanelen te kopen via een lening die zich heel snel terugbetaalt. En als u wel geld heeft: investeren in zonnepanelen levert meer op dan geld op de bank. Panelen leveren het comfort van een eigen onafhankelijke energievoorziening. En heel belangrijk: het is goed voor het milieu. Het VEC gaat voor goedkope en groene zonne-energie van en voor Vlaardingers en wil dat op een aantal manieren bereiken.
Als u overweegt om zonne-energie op te wekken kunt u dat op twee manieren doen:
1. U koopt zonnepanelen voor op uw eigen dak.
2. U wordt lid van de coöperatie VEC en investeert in zonnepanelen op een collectief dak.
Voor bedrijven gelden andere overwegingen die hieronder aan bod komen.
Welke overwegingen spelen hierbij een rol?
- U regelt alles zelf en u heeft met niemand wat te maken;
- U kunt voor onvoorziene onderhoudskosten komen te staan.
- U maakt gebruik van de salderingsregeling. Deze zou vanaf 2023 worden afgebouwd, maar dit besluit is nog niet genomen. De verwachting is dat dit per 1 januari 2025 ingaat. Het kan zijn dat er dat jaar wel meteen een aanzienlijk reductie van de saldering wordt toegepast.
- De pure elektriciteit kosten van uw eigen verbruik heeft u niet.
- Als u meer stroom opwekt dan uw eigen verbruik krijgt u slechts een kleine vergoeding van de energiemaatschappij per opgewekte kWh.
- U kunt de betaalde BTW over de zonnepaneelinstallatie terugkrijgen. Uw leverancier helpt u daar meestal bij.
Lees verder op de menupagina Eigen dak.
Welke overwegingen spelen hierbij een rol?
- Bij de aanschaf van panelen via de coöperatie worden met andere leden van de coöperatie afspraken gemaakt over aankoop, onderhoud etc.
- De coöperatie zal door de aanschaf van grote hoeveelheden panelen behoorlijke kortingen kunnen bedingen op de aanschafprijs.
- Door een meer optimale ligging van panelen kan veelal een hogere energieopbrengst worden bereikt dan bij particuliere daken mogelijk is.
- Met uw investering draagt u bij aan de verruiming van opgewekte duurzame energie en ontvangt u een rendement dat hoger is dan bij de bank.
- Bij de coöperatie wordt een bepaald bedrag aan administratieve kosten in rekening gebracht en wordt een bedrag voor onderhoud e.d. gereserveerd.
- De coöperatie heeft als onderneming recht op BTW aftrek en u investeert netto ex. BTW.
Lees verder op de menupagina Collectief.
Zonnepanelen en bedrijven
Ook voor u als bedrijf is het interessant om te investeren in zonnepanelen en gebruik te maken van duurzaam opgewekte energie en zo uw bedrijf te vergroenen. Voor bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting van maximaal 3x80A gelden dezelfde overwegingen als voor particulieren. Zelf aanschaffen of meedoen in een collectief dak. Bedrijven kunnen net als particulieren tot maximaal 10.000 kWh/jaar meedoen.
De fiscus geeft u een handreiking om te verduurzamen door voor de investering de Energie- en investeringsaftrek (EIA) en de KleinschaligheidsInvesteringsAftrek (KIA) toe te staan.
De BTW van de investering is uiteraard aftrekbaar. Daarnaast is het een bedrijfsinvestering en kunt u erop afschrijven.
Dit kan dus heel interessant voor u zijn!
Lees verder onder de menupagina Bedrijven.