Panel A: snel terugverdiend

Panel A: snel terugverdiend

Een laatste alternatief (paneel A) gaat voor snel terugverdiend in 6 jaar. Dit is een goedkoper paneel van een andere installateur. Het geeft minder garantie van 10 jaar en ook een iets minder rendement van 275Wp.

Bij een keuze tussen de alternatieven lange zekerheidhoog rendement en snel terugverdiend spelen een aantal factoren waarop u moet letten een rol:
  • de prijs: de eerste twee alternatieven paneel B en C zijn even duur, maar bij kiezen voor hoog rendement zal je iets eerder aan vervanging toe zijn en door de glas/folie techniek meer kans hebben op storing dan bij alternatief lange zekerheid. Het laatste alternatief paneel A, is ook een glas/folie paneel voor de kleine portemonnee wat je wel snel terugverdient, maar zal eerder aan vervanging toe zijn en je moet dus rekening houden met meer kosten voor eerder weghalen en vervanging op de langere termijn.
  • de garantie: zekerheid (B) geeft de hoogste productgarantie van 30 jaar, rendement (C) geeft 20 jaar en snel terugverdiend (A) 10 jaar.
  • wel verwacht kan worden dat de panelen gemiddeld langer mee gaan dan de garantietijd
  • de onzekerheden b.v. over energieprijzen, energiebelasting, het blijven bestaan van fabrikanten en leveranciers etc. nemen toe naarmate de tijd vordert, maar het VEC houdt u van alle ontwikkelingen op de hoogte

De prijzen van de panelen zijn respectievelijk voor paneel A, B en C €300, €400 en €400. Zie hier de folder van de WoonWijzerWinkel met wat meer informatie (In de gedrukte folder staat een fout bij de prijs van paneel C, €500. Dat moet €400 zijn). Bij de prijs komt nog €100 bij voor een micro omvormer per paneel.  In de folder staan meer combinatie mogelijkheden met een centrale omvormer met optimizers, of met een centrale omvormer zonder optimizers.


Deel deze pagina: