Over klimaatbeleid en de vrijheid van jongeren

Over klimaatbeleid en de vrijheid van jongeren

Zojuist heb ik gekeken naar de 5 mei lezing die dit jaar gegeven werd door Angela Merkel. Daarna beantwoordde ze vragen van studenten. In die context vertelde ze dat ze net een bespreking had gehad over de uitspraak van de Duitse rechter dat de regering meer moet doen om klimaatverandering tegen te gaan. De regering heeft zich niet alleen te bekommeren om de vrijheid van de mensen nu, maar ook om die van de jongeren die in de toekomst met de gevolgen van onze keuzes moeten leven. Hun vrijheid zal te veel worden aangetast door onze ondermaatse actie nu.

Hiermee zit de Duitse rechter op eenzelfde spoor als in Nederland met de Urgenda zaak werd ingezet. Maar de reactie van Merkel en Rutte is ook karakteristiek verschillend. Waar ons kabinet eindeloos lang op zijn handen bleef zitten met het argument dat de Nederlandse rechter toch niet echt met het beleid zou mogen bemoeien en daarmee veel kostbare tijd verloren liet gaan, reageert Merkel nu vanuit haar sterke moreel kompas. Ze erkent de relatie tussen klimaatbeleid en de vrijheid voor de toekomst van onze jongeren en dat we daar zomaar niet een enorme hypotheek op mogen leggen. Er is dus werk aan de winkel en onze oosterburen gaan aan de slag om de plannen te verbeteren.

Ik weet niet hoe het u vergaat, misschien vindt u haar wel een vermoeide moeke die al veel eerder had moeten opstappen. Ik ben het ook zeker niet altijd met Merkel eens. Maar ik bewonder haar moed en integriteit en het treft me steeds weer hoe goed ze haar drijfveren weet te verwoorden. Haar moreel kompas en het gezag waarmee ze moeilijke kwesties bespreekt zijn indrukwekkend. Het zal vast goed zijn dat er ook weer frisse en nieuwe idee├źn en aanpak zullen komen in de Duitse politiek. Maar ik zal Angela Merkel en haar leiderschap op moeilijke onderwerpen zeker gaan missen.

Marianne Rots

Werkgroep communicatie VEC


Deel deze pagina: