Zonneauto

Na de overstromingen in juli en de publicatie van het IPCC rapport staat de urgentie van de energietransitie weer scherp op het netvlies. De klimaatveranderingen gaan sneller dan gedacht en onze aanpassing daaraan is nog lang niet goed genoeg. Je zou er haast een beetje moedeloos van worden.

Anderzijds gebeurt er ook heel veel. Ik was verrast door de ontwikkelingen rond de elektrische auto. Geleidelijk aan begint zich af te tekenen dat er nog veel meer is wat we kunnen doen om elektrisch rijden te verbeteren. En het is gelukkig geen rocket science.

Een voor de hand liggende ontwikkeling is om meer gebruik te maken van het opladen van de auto terwijl die op de parkeerplaats bij het werk staat. Als het bedrijf of de instelling zonnepanelen op het dak legt en die koppelt aan laadpalen op de parkeerplaats, dan kan al een aanzienlijk deel van het stroomgebruik van de auto rechtstreeks van de zon komen, op de uren van de dag dat de opbrengst van de zonnepanelen het hoogst is. Door er handige software tussen te zetten wordt piekbelasting van het elektriciteitsnet voorkomen. Op parkeerplaatsen waar niet voldoende daken zijn voor de zonnepanelen kunnen er overkappingen gebruikt worden om de zonnepanelen op te leggen. Een bedrijventerrein kan een gezamenlijke zoninstallatie met parkeerplaats en slimme laadpalen aanleggen.

Belangrijk zijn de 25 ‘zero-emissie zones’ die binnenkort voor Nederlandse binnensteden gaan gelden. Schone lucht is cruciaal voor de gezondheid. Een elektrische auto wordt dan erg aantrekkelijk, maar die moet wel praktisch en snel opgeladen kunnen worden. Het kan een goede optie zijn voor een werkgever om dat aan te bieden.

Utrecht gaat alweer een stap verder. Zij willen de eerste regio ter wereld worden met een 2-richting energiesysteem. De capaciteit van autobatterijen wordt gebruikt om groene stroom op te slaan en weer af te geven wanneer dat nodig is. Daarvoor is wel ook een aanpassing van de auto’s nodig, maar die komt ook binnenkort beschikbaar. Ze verwachten met 10.000 elektrische (deel)auto’s te kunnen voorzien in de flexibiliteitsbehoefte. In dit project werken een aantal partijen samen; inmiddels staan er al 500 2-richting laadpalen in de stad. Het project is ook bedoeld om aan te tonen dat groene stroom op deze manier grootschalig gebufferd kan worden.

De ontwikkeling die me het meest verraste zijn de elektrische auto’s met geïntegreerde pv systemen, met ingebouwde zonnepanelen dus. De verwachting is dat een betaalbare gezinsauto van dit type al rond 2025 op de markt kan komen. Er wordt nu gedacht dat misschien wel tot 40% van het stroomverbruik van de auto van de eigen zonnecellen kan komen. Het lijkt me dat bussen dan ook snel met een eigen pv systeem zullen worden uitgerust.

Mijn auto is nu 10 jaar oud. Misschien wacht ik nog maar even voor ik een nieuwe koop.

Marianne Rots
VEC communicatieteam