Maand: juni 2023
Kijkje in de keuken
We staan buiten het hek van de bouwplaats te wachten op het boren voor de eerste paal. Het is mooi weer en ik kijk in de richting van de windturbines bij De Groote Lucht. Een gedachte komt op aan statige dames die rustig en beheerst hun armen rondzwaaien. Niet direct een associatie met snelheid. Daarvoor denk je eerder aan Max Verstappen op het circuit van Zandvoort. Dan praat je al gauw over gemiddelde snelheden van wel 240 km per uur. Ik begrijp dat de topsnelheid in de Formule 1 rond de 370 km per uur ligt. Zoef!
Schijn bedriegt. Marco Spaans, onze projectleider van het Oeverbos project, vertelt dat de maximale tipsnelheid van de windturbines ook maar liefst 370 km per uur zal zijn, precies hetzelfde als die van Formule 1-auto’s. Op een gewone dag zonder bijzonderheden zal de tipsnelheid van de rotorbladen vaak rond de 200 km per uur liggen.
Dan begrijp je ook ineens beter waarom windturbines geluid produceren. Bij dergelijke snelheden zijn maar kleine oneffenheden nodig en het geluid neemt toe. Marco legt uit dat de rotorbladen regelmatig met een drone geïnspecteerd zullen worden op beschadigingen. Dat kunnen bijvoorbeeld haarscheurtjes zijn. De rotorbladen worden dan bijgewerkt om te voorkomen dat de geluidsoverlast gaat toenemen.
Zoals de windturbines in het landschap staan onderschat je gemakkelijk hoe groot en zwaar ze zijn en welke enorme krachten eraan trekken. Daarom is de fundering ook zo gigantisch. Voor elk van onze turbines gaan eerst 24 palen van gewapend beton de grond in. Of liever gezegd, er worden gaten geboord en dan worden die palen in de grond gemaakt. Als ze uitgehard zijn wordt van de bovenste meter het beton rond de wapening weggehaald en aan de stompen wordt een gigantische schijf, ook weer van gewapend beton, gemaakt. Die schijf heeft een doorsnee van zo’n 20 meter. Aan de buitenkant is hij 2 meter dik en in het midden 3 meter. Midden-op komt een plateau en daar wordt de windturbine op geplaatst. Het is de bedoeling dat het beton voor de zomervakantie wordt gestort. Dan kan het tijdens de vakantie uitharden, dat gaat wel een paar weken duren.
Als je die enorme betonschijf wilt zien moet je de komende maanden gaan kijken. Uiteindelijk komen ze onder de grond te zitten en kan er beplanting op groeien. Voor de geïnteresseerde zal het leuk zijn deze zomer af en toe een fietstochtje langs het water te maken. Ik ga dat zeker doen, er zal vast regelmatig iets te zien zijn. En tegen eind augustus komen de turbineonderdelen; dan begint de volgende fase van de bouw.
Marianne Rots