Bezoekers en omwonenden van het Oeverbos worden nu ook geïnformeerd over de windmolens die VEC en De Windvogel daar samen willen bouwen. Lees “Bezoekers en omwonenden van het Oeverbos worden nu ook geïnformeerd” verder
Maand: januari 2022
Na trage start komt Nederland op stoom
Nee, ik ga hier niet de boostercampagne bespreken, maar de parallel is opvallend. Jarenlang was Nederland een achterblijver bij de aanpak van de klimaatproblemen. Wel met een grote mond maar als je naar de prestaties keek, bungelde Nederland onder aan het lijstje voor schone energie in de EU. Toen Rutte in augustus bij de klimaattop in Glasgow zei dat hij met Nederland Olympisch kampioen klimaataanpak wilde worden, was ik dan ook vooral een beetje geërgerd. Wat een praatjesmaker.
Maar misschien moet ik dat terugnemen. Voor het aandeel hernieuwbare energie heb ik nog geen recente informatie kunnen vinden maar het lijkt erop dat Nederland met een heuse inhaalrace bezig is. Solar Power Europe kwam met het bericht dat Nederland nu koploper van de EU is met de meeste zonnepanelen per hoofd van de bevolking. 765 wattpiek per inwoner, dat zijn ongeveer twee zonnepanelen per persoon. Duitsland is een goede tweede maar voor nummer drie, België, ligt dat al een stuk lager met 596 wattpiek per inwoner.
Zelfs met het totaal geïnstalleerde vermogen doen we het goed. We staan in de EU nu op de vierde plaats, net achter Frankrijk, met Duitsland en Spanje op plaats 1 en 2. De verwachting is dat we Frankrijk binnen een paar jaar voorbij zullen streven.
De verwachte ontwikkeling van zonenergie wereldwijd voor de komende vijf jaar is ook interessant. De lijst wordt aangevoerd door China, de VS en India met gigantische aantallen zonnepanelen. India wil zich nog niet committeren dat het de kolencentrales gaat sluiten maar het investeert wel enorm in zonenergie. En ook op die lijst doet Nederland het goed. Daar staan we op de 9de plaats. Allemaal zonnige berichten; ik werd er vrolijk van.
Marianne Rots
Afbeelding: Solar Magazine
Wie wil een jonge boom?
De bouw van de windmolens in het Oeverbos komt steeds dichterbij. We zijn nu voorbereidingen aan het treffen voor de aanvoer van de onderdelen. In zijn soort zijn onze windmolens maar kleintjes, tiphoogte 146 m, maar de onderdelen zijn toch enorme gevaartes. Er komt wel wat voor kijken om die op hun plek te krijgen. Daarvoor moet de begroeiing van de laatste paar jaar, na de ruiming die in het Oeverbos al gedaan was voor de Blankenburgverbinding, weer gedeeltelijk verwijderd worden. Dat gaat deze winter gebeuren.
En toch voelt het ongemakkelijk. Gaan we allerlei jonge boompjes en struiken weghalen, net nu het er weer wat natuurlijker en groener begint uit te zien. Maar dit is onvermijdelijk, anders krijgen we de windmolens niet op hun plaats. Als de bouw is voltooid zorgen we voor nieuwe aanplant. De omgeving gaat er dan weer mooi en groen uitzien.
Ondertussen willen we wel zo veel mogelijk natuurvriendelijk te werk gaan. Naar verwachting gaan we enkele tientallen jonge bomen ruimen. Die zijn 4 of 5 jaar oud. Voor zover we weten gaat het vooral om zuilvormige esdoorns ofwel Acer Columnare. Daarnaast verwachten we dat ook een aantal walnootbomen, Juglans Regia, geruimd moeten worden. Als er voldoende animo voor is kunnen we deze jonge bomen met een kluiten-rooi-apparaat uitnemen. Wie daar belangstelling voor heeft kan deze voor eigen rekening komen ophalen. Zo’n jonge boom weegt waarschijnlijk ongeveer 100 kg en is zo’n 4 of 5 meter hoog.
Als u interesse hebt voor een of meer van deze bomen, laat het ons dan voor eind januari weten. Bij voldoende belangstelling kunnen we het rooien in februari organiseren. We kunnen dan ook een dag afspreken waarop u de boom of bomen kunt komen ophalen. Bent u geïnteresseerd? Laat het ons weten via het emailadres op deze site.